münchhausen by proxy


münchhausen by proxy 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; psychologie en psychiatrie; verouderend)

psychiatrische aandoening, waarbij lichamelijke of psychische klachten bij een kind worden verzonnen, nagebootst, verergerd of veroorzaakt door de ouder of verzorger, vaak een vrouw, die voortdurend een beroep doet op medische zorgverleners om zo zelf aandacht te krijgen
Münchhausen by proxy is geen officiële medische term. In het classificatiesysteem DSM-V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) staat münchhausen by proxy vermeld als Factitious Disorder imposed on Another (nagebootste stoornis opgedrongen aan een ander). In het Nederlands wordt tegenwoordig vooral de term kindermishandeling door falsificatie gebruikt. Vroeger werd vaker de term Pediatric Condition Falsification gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Münchhausen by proxy…

is een syndroom; is een aandoening

  • [Ondervinder] is een syndroom waar vaker vrouwen dan mannen aan lijden

    Algemene voorbeelden


    Een Molenbeekse moeder staat terecht voor de moord op twee van haar vier kinderen, daarnaast zou ze ook in totaal 27 moordpogingen gedaan op haar kroost. De moeder in lijdt aan münchhausen by proxy, een psychiatrische aandoening waar de patiënt kinderen mishandelt vanwege in een drang naar aandacht, dat melden La Dernière Heure en Het Laatste Nieuws. De feiten zijn gruwelijk: de Molenbeekse moeder heeft twee van haar vier kinderen omgebracht. Het mag een wonder heten dat het bij die balans is gebleven, bovenop twee vermoorde kinderen heeft ze nog 27 moordpogingen op haar kerfstok. De hamvraag is: waarom? Volgens deskundigen lijdt de vrouw aan münchhausen by proxy. Dat is een psychiatrisch syndroom waarbij iemand, over het algemeen vrouwen, hun eigen kinderen ziek maken of verwonden vanwege een nood om medische aandacht.

    Het Nieuwsblad,

    Münchhausen by proxy is een zeldzame maar ernstige vorm van kindermishandeling. Bij deze ziekte maken ouders hun kind opzettelijk ziek of praten ze het een ernstige aandoening aan. Sinds kinderartsen en verpleegkundigen voorlichting krijgen, neemt het aantal meldingen van ouders die verdacht worden van mishandeling toe. Maar tussen die meldingen zitten ook ouders die onterecht verdacht worden, met grote gevolgen voor kind en ouders.

    NRC Handelsblad,

    Mysteries worden bestreden met het verzinnen van een naam. Bijvoorbeeld Münchhausen by proxy voor moeders die hun babies zwaar mishandelen om aandacht te trekken.

    NRC Handelsblad,

    Het Münchhausen Syndroom was al langer bekend en betreft volwassenen die met verzonnen klachten of zelf aangebrachte verwondingen en kwalen medische hulp zoeken. Het gaat om mensen die in hun vroegste ontwikkeling niet hebben kunnen leren aanvoelen dat in één mens, ook in henzelf, zowel goede als slechte kanten met elkaar zijn verweven. Zij kunnen die verwarrende dubbelheid niet verdragen en brengen een splitsing aan, waarbij het lichaam hun slechtheid vertegenwoordigt en in een drang tot vernietiging met lasten en pijnen wordt beladen. In geval van Münchhausen by Proxy - bij volmacht, de moeder spreekt namens het kind - wordt het slechte verlegd naar het kind. Moeder vertelt de artsen over niet bestaande symptomen waaraan het kind zou lijden of brengt het met opzet letsel toe dat lijkt op een symptoom van een ziekte. Velen van hen hebben een voorgeschiedenis waarin zij zichzelf verwondden. Het zijn voornamelijk vrouwen die hieraan lijden.

    NRC,